22. godišnjica slamanja „Februarske ofanzive“

Asocijacija studenata Islamskog pedagoškog fakulteta obilježila 22. godišnjicu slamanja „Februarske ofanzive“

 

Želeći da na svojstven način učestvuje u obilježavanju 22. godišnjice od slamanja velike „Februarske ofanzive“ na Bihaćki okrug, Asocijacija studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću je osim organizovanja posjete šehitlucima „Humci“ u Bihaću 09. februara 2016. godine, dan poslije u amfiteatru Fakulteta organizovala tribinu o čuvenoj „Februarskoj ofanzivi“ koja se odigrala u februaru 1994. godine u reonu Spahića i Hasinog Vrha nedaleko od Bihaća.

Gosti tribine bili su ratni komandanti Petog korpusa Armije R BiH Hamdija Delalić, Amir Avdić, Hamdija Abdić Tigar, Huso Behrem predsjednik Udruženja Zlatni ljiljani i Enes Prošić predsjednik Udruženja Hasin vrh. Nakon uvodnih riječi predsjednice Asocijacije Smaile Balić i dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuada Sedića o slamanju velike Februarske ofanzive kojoj je bio cilj zauzimanje platoa Grmuško-srbljanskog platoa i hidrocentrale u Kostelima govorili su direktni akteri te i brojnih drugih ofanziva spomenuti ratni komandanti V korpusa.

Čas historije o značajnom događaju iz doba agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je podsjećanje na herojski otpor boraca V korpusa i uopće naroda Bosanske krajine. Kao i uvijek, on se nije dao pokoriti iako je bio u ekonomskoj i bilo kakvoj drugoj izolaciji. S druge strane, doprinio je da mlađa populacija uči o skoroj historiji i da ne zaboravi prošlost radi budućnosti, koja Bog zna kakva može biti.

H. Nesimović

asipf-feb-01.jpg

asipf-feb-02.jpeg