Akcija dobrovoljnog darivanja krvi na dan Bedra Ispis E-mail
Obavijesti - Obavijesti
Autor Administrator   
Petak, 19 Septembar 2008 17:47

 

U srijedu, 17.09.2008. nakon teravih namaza na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću je upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Inspirisani Kur'anskim ajetom: "A ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva kao da je svim ljudima život sačuvao!" udruženje Život iz Bihaća je u saradnji sa Zavodom za transfuziju Kantonalne bolnice u Bihaću organiziralo ovaj humani čin. Veliki broj ljudi koji su nakon teravih namaza posebno došli da učine još jedno dobro djelo u Ramazanu se odazvao ovoj akciji. " 17. dan Ramazan muslimani obilježavaju kao Dan pobjede na Bedru. Toga dana muslimani su prolijevali svoju krv braneći svoju vjeru i svoj život. Danas mi, bosanski muslimani ove regije imamo mogućnost da darujemo krv kako bi spasili i sačuvali nečiji život, bez obzira o kome se radilo. Vođeni ovom simbolikom upravo u 17. danu ovog blagoslovljenog mjeseca smo odlučili da pokrenemo ovu humanu akciju." - kažu organizatori.

darivanje-krvi.jpg

Njihova želja, a ujedno i obećanje je da će ova akcija postati tradicija u gradu na Uni i ovom prilikom zahvaljuju svima onima koji su im pomogli na bilo koji način da realizuju ovu humanu aktivnost koja je vrijedna svake pažnje i pohvale.

Noć prije, u organizaciji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i udruženja Život iz Bihaća je upriličeno obilježavanje noći Bedra. U opuštenoj i ugodnoj atmosferi prof. dr. Fuad Sedić je govorio o predusnom značaju bitke na Bedru za muslimane, te o drugim porukama koje svaki musliman treba posebno prostudirati. "Druženje u noći Bedra" kako je nazvan ovaj cjenjeni skup je okončan nakon nekoliko ilahija i prigodnom dovom našeg uvaženog alima dr. Sedića.

 predavanje-bedr.jpg

 

darivanje_tn.jpg

 
Islamski pedagoski fakultet u Bihacu