Druga naučna konferencija

Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću je u saradnji sa Centrom za dijalog - Vesatijja organizovao naučnu konferenciju pod nazivom "Umjerenost kao metod suočavanja s prošlošću s ciljem obnove pomirenja". Konferencija je održana 30.05.2015. godine na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

S obzirom na uspjeh Konferencije koja je održana juna mjeseca 2013. godine "Umjerenost kao metoda institucionalnog djelovanja islamskih obrazovnih ustanova regije", Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je smatrao svojom obavezom, u vremenu velikih izazova koji su pred nama, da pozove intelektualnu i akademsku zajednicu, da sa naučnog stanovišta sagleda prošlost i pokuša dati određene odgovore i smjernice kad je u pitanju naša zajednička budućnost, s ciljem obnove pomirenja na ovim prostorima.

 

Naučni odbor Konferencije činili su:

-prof. dr. Fuad Sedić, dekan IPF-a, Bihać

-prof. dr. Muharem Štulanović, IPF, Bihać

-prof. dr. Sulejman Topoljak, IPF, Bihać

-prof. dr. Izet Terzić, IPF, Bihać

-doc. dr. Nusreta Kepeš, IPF, Bihać

-dr. Hajrudin Hodžić, IPF, Bihać

 

Organizacioni odbor Konferencije činili su:

-prof. dr. Fuad Sedić, dekan IPF-a, Bihać

-prof. dr. Muharem Štulanović, IPF, Bihać

-prof. dr. Izet Terzić, IPF, Bihać

-doc. dr. Nusreta Kepeš, IPF, Bihać

-dr. Hajrudin Hodžić, IPF, Bihać

-Izet Mustafić, dipl. iur., sekretar konferencije.

 

Na samome otvaranju konferencije, ispred domaćina, dekan IPF-a dr. Fuad Sedić prisutnima je izrazio dobrodošlicu, nakon čega se obratio predstavnik suorganizatora, Centra za dijalog dr. Ismet Bušatlić, zatim premijer USK-a mr. Izudin Saračević. Nakon premijera, prisutnima se obratio prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Bihaću doc. dr. Samir Vojić, zatim bihaćki muftija Hasan ef. Makić, kao i izlazlanik reisul-uleme dr. Ahmed Adilović.

Radni dio konferencije podijeljen je u dvije sesije gdje je prezentirano sljedećih jedanaest radova:

1.        Iskustvo jednog imama iz logora - (Hasan ef. Makić, muftija bihaćki)

2.        Srednji put u pomirenju i obnovi suživota - (doc. dr. Ahmed Adilović, muftija travnički)

3.        Sunnet kao paradigma odnosa spram 'drugih' - (doc. dr. Esmir Halilović sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici)

4.        Humanost u učenju islama kroz teoriju i praksu - (prof. dr. Izet Terzić)

5.        Poslanikovo, a.s., praštanje kao inspiracija i podstrek narednim generacijama - (prof. dr. Fuad Sedić)

6.        Umjerenost kao vid borbe za opstanak manjina u multinacionalnim sredinama - (prof. dr. Hajrudin Balić sa Univerziteta u Novom Pazaru)

7.        Vjerska tolerancija u islamu između teorije i prakse - (dr. Hajrudin Hodžić)

8.        Historijska kultura pamćenja i sjećanja muslimana kao osnov savremenoj kulturi pamćenja Bošnjaka - (prof. dr. Muharem Štulanović)

9.        Genocid u Prijedoru - (dr. Mujo Begić sa Instituta za nestale osobe)

10.    Izazovi koji stoje pred Bošnjacima - (mr. Rifet Šahinović)

11.    Doprinos medija procesu pomirenja /neslaganja u slučaju Zvornik - (Nazif Horozović, prof., vjeroučitelj i direktor Medicinske škole).

 

Nakon svake od sesija uslijedila je diskusija, u kojoj su učešće uzimali prisutni izlagači i gosti.

Nakon podnesenih referata, analiza i diskusija na konferencijske teme, doneseni su sljedeći

ZAKLJUČCI

1.        Učesnici konferencije odaju priznanje Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću i Centru za dijalog ‒ Vesatijja koji smatraju svojom obavezom da u vremenu velikih izazova, pozovu intelektualnu i akademsku zajednicu, da s naučnog stanovišta sagledaju prošlost i pokušaju dati određene odgovore i smjernice po pitanju zajedničke budućnosti, s ciljem obnove pomirenja na ovim prostorima.

Kroz proteklih šest stoljeća prisustva islama u Bosni i Hercegovini, vidljivo je da su umjerenost i tolerancija prema drugima i drugačijima konstante u bošnjačkom životnom diskursu. U tom pravcu, ideja vodilja ove Konferencije jeste, između ostaloga, potvrđivanje i nastavljanje takve tradicije.

2. Višestoljetna tradicija Bošnjaka u svojoj osnovi utemeljena je na kur'anskim porukama koje govore o odnosima među ljudima. Veličanstvena je poruka Kur'ana: "O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznavali."(Kur'an, El-Hudžurat, 13.)

3. Obaveza muslimana je u svakom vremenu i na svakom mjestu, pa tako i Bošnjaka u ovom vaktu i okruženju, pridržavati se središnjeg puta koji svoje ishodište nalazi u Kur'anu i Sunnetu.

4. Muslimani imaju kur'anski imperativ izvlačenja pouke iz prošlosti, a koji se u različitim kontekstima spominje u Kur'anu na više mjesta. Bošnjaci imaju obavezu da, izučavajući vlastitu prošlost i čuvajući je od zaborava, ne dozvole da ih ikada u budućnosti zadesi novi genocid.

5. Učesnici Konferencije su jednoglasni u ocjeni da je praktična potreba ovakvih naučnih susreta više nego očigledna, jer oni trebaju davati smjernice na koji se način iz današnje perspektive suočiti s događajima iz bliske prošlosti, odnosno kako graditi prijeko potrebno pomirenje kao osnovni preduslov za  napredak naše domovine i njenih građana.

6. Od posebne je važnosti da svi faktori u Bosni i Hercegovini prihvate svoje dužnosti, obaveze i nadasve odgovornost za očuvanje, nastavak i kontinuitet umjerenosti Srednjega puta i pomirenja svih strana, nikako na štetu i protiv drugog, kao što je bilo u prošlosti.

Naučni odbor Konferencije

 

Sekretar Fakulteta gosp. Hamdija Nesimović prezentirao je zaključke konferencije široj javnosti, a nakon konferencije registrovanim gostima uručeni su certifikati za prisustvo na konferenciji.

Konfrencija je medijski popraćena od strane lokalne televizije RTV USK-a, kao i drugih web-portala, od kojih ističemo Rijaset.ba, Rtvusk.ba i druge.

Nakon ove konferencije objavljen je Zbornik radova koji se može preuzeti OVDJE.