Previous Next

IPF obilježio Dan državnosti BiH

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i ove godine je dostojanstveno obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar. Svečanost je otvorio dekan IPF-a dr.sc. Hajrudin Hodžić. Obraćajući se studentima prvih godina na odsjecima Socijalne pedagogije i duhovne skrbi te Islamske vjeronauke, dekan Hodžić je podsjetio da IPF svake godine organizira svečano obilježavanje ovog datuma od posebnog historijskog značaja, a da je isto ove godine upriličeno za manji broj studenata zbog potrebe za poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera.

U poučnom i historijskim činjenicama bogatom predavanju, gost predavač pukovnik Sead Jusić prisutnima je govorio o stvaranju Bosne i Hercegovine te njenom čuvanju i očuvanju u proteklim decenijama. "Jedna od strateški važnih pretpostavki našeg opstanka na ovim prostorima bila je i ostala naša svijest o vlastitoj samobitnosti našeg identiteta. Ova samobitnost identiteta je nemoguća bez našeg unutarbošnjačkog konsenzusa po mnogim važnim društvenim pitanjima, u prvom redu u pogledu naše prošlosti", naglasio je pukovnik Jusić.

Svečanom obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine, pored studenata prvih godina i dekana Fakulteta, prisustvovali su i brojni profesori i saradnici te predstavnik Univerziteta u Bihaću mr.sc. Izudin Saračević.

Emotivnim izvođenjem kaside "9 heroja", svečanost je zatvorio Nihad Đulić, student prve godine Islamske vjeronauke IPF-a. Svečanost je uspješno modredirala mr.sc. Smaila Balić-Rahmanović.