Previous Next

ODRŽANA VI NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM O PORODICI I SLOBODNOM VREMENU NA ISLAMSKOM PEDAGOŠKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U BIHAĆU

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice, u subotu, 13. maja 2023. godine, na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću održana je VI naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Porodica i slobodno vrijeme - izazovi i perspektive“.

Svečanosti su prisustvovali Bihaćki muftija hfz. Mehmed-ef. Kudić, Rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović, predstavnik Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ-e u BiH dr. Ekrem Tucaković, predstavnici drugih fakulteta Univerziteta u Bihaću, kao i brojni gosti iz akademskog, vjerskog i kulturnog života Bosne i Hercegovine. Na konferenciji je sudjelovalo 37 izlagača radova i preko 70 naučnih radnika i gostiju  iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Austrije i dr.

S obzirom na aktuelna dešavanja, gdje se primjećuje ekspanzija i intenziviranje pojava rizičnih i sociopatoloških pojava u ponašanju djece i mladih, konferencija je u pravo vrijeme afirmirala važnost, značaj i ulogu porodice u prevenciji i sprječavanju različitih rizičnih ponašanja kako kod djece i mladih, tako i kod odraslih.

U zaključcima konferencije, između ostalog naglašava se da je porodica mjesto nastanka, razvoja i opstanka svakog društva i zajednice, s toga je neophodno uložiti dodatne napore da se vrijednosti porodičnog odgoja i kvaliteta porodičnog života koji se prenose u sve druge sfere društva, stave u vrh prioriteta odgojno-obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini. Također, istaknuto je da obitelj, škola i čitavi obrazovni sistem, lokalna zajednica i djetetova okolina općenito zaboravljaju poticati aktivno i produktivno slobodno vrijeme djece, mladih ali i odraslih, te da je evidentno da izostaje pružanje pedagoške podrške i savjetodavnog rada sa mladima u organizaciji slobodnog vremena na produktivan i društveno koristan način.

Istaknuta su i očekivanja da će s jedne strane institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastaviti pružati kvalitetnu podršku kroz postojeće resurse i kapacitete Odjela za brak i porodicu, savjetovališta, odgojno obrazovne ustanove, džemate i sl. u očuvanju, ali i promociji i razvijanju tradicionalne strukture bošnjačkih muslimanskih porodice. S druge strane učesnici konferencije izražavaju nadu da će institucije predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, centri za socijalni rad, nevladine organizacije i organizacije civilnog društva, ponuditi otvorene programe slobodnih aktivnosti i u saradnji sa izvršnom vlašću stvoriti materijalne pretpostavke u lokalnim zajednicama, kojima bi se djeci i mladima osiguralo kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, te radilo na promociji zbližavanja članova društvene zajednice kroz različite sfere i aspekte društvenih djelatnosti koji promoviraju vrijednosne orijentacije zdravih životnih stilova i partnerstva.

Realizacijom ove konferencije, Islamski pedagoški fakultet u Bihaću obilježio je jubilej 10 godina od osnivanja i rada odsjeka za Socijalnu pedagogiju i duhovnu skrb. Islamski pedagoški fakultet se zahvaljuje svim učesnicima ove konferencije, kao i svojim sponzorima Upravi za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstvu Bihaćkom, Centru za napredne studije iz Sarajeva, BH Telekomu i Hifi petrol.  O kvaliteti organizacije ove konferencije, svjedoče mnogobrojne čestitke i komentari upućeni od strane učesnika konferencije.

Ova naučno-stručna konferencija predstavlja nastavak lijepe prakse da se na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću redovno održavaju konferencije koje tretiraju najaktuelnija pitanja za širu društvenu zajednicu.